VAKANTIE GEVOEL

De meeste van ons zijn weer volop aan het werk en zitten weer in het ritme van alle dag. De agenda's zitten weer behoorlijk vol en we rennen van de ene afspraak naar de andere verplichting.
Wanneer je dan de vraag krijgt; "hoe was je vakantie?" moet je heel hard nadenken want die vakantie lijkt zo lang geleden.
Er is niets meer over van dat vakantie gevoel. Herkenbaar??

Veel cliënten die ik de afgelopen weken heb gesproken hebben het over dit vakantie gevoel. Op de vakantie nemen ze zich (weer) voor om het helemaal anders te doen! Ze nemen zich voor om dit vakantie gevoel vast te houden en het bijvoorbeeld veel rustiger aan te doen.
Ze nemen zich voor meer tijd te besteden aan hun dierbaren, de dingen te doen die ze echt leuk vinden en de dingen doen waar ze energie van krijgen. Ze nemen zich voor meer tijd te besteden aan zichzelf en beter voor zich zelf te zorgen.

Terwijl de voornemens zo duidelijk waren en de motivatie zo groot, komen velen erachter dat het heel moeilijk is om je aan die goede voornemens te houden en gemotiveerd te blijven. Om vervolgens weer te worden mee gesleurd in de drukte.

Wat is dat vakantie gevoel eigenlijk? Waarom willen we dat gevoel zo graag vast houden? Wat voor gevoel heb je op vakantie en is lastig thuis te vinden?

Voor mij betekent het vakantie gevoel dat ik alles wat rustiger aan kan doen, oneindig tijd hebt met mijn gezin en gemakkelijker kan zijn in het hier en nu.

Waar ik mezelf op betrapte na de vakantie was dat ik geneigd was mee te gaan met de drukte die de maatschappij je biedt. Voldoen aan wat er van mij werd verlangd. Ik voelde me verplicht om op elke uitnodiging in te gaan, me in tweeën te splitsen...Nee, me in vieren te splitsen.
Ik werd onrustig van binnen, werd chagerijnig en niet blij van mezelf.

Dus ik ging weer even een flinke stap terug zetten en eens goed kijken naar mezelf. Mezelf afvragen wat ik nodig heb en vooral, wat voelt goed voor mij?
Voor mij voelt het goed om zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Wanneer ik daar ben vertraag ik vanzelf en heb ik veel meer overzicht over wat ik wil en er nou eigenlijk echt "moet". Het lijkt alsof alles dan vanzelf gaat.

Is dit makkelijk? Tuurlijk niet!
Ik heb een eigen bedrijfje, man werkt full time, twee pubers met hun drukke agenda, hond, ouders op leeftijd etc etc. Heel gemakkelijk om door dat alles gewoon door te hobbelen en niet bewust te zijn.
En toch merk ik dat het steeds makkelijker is om keuzes te maken die goed voelen voor mij, nee te zeggen tegen een ander en daardoor ja tegen mezelf, rust te creëren, meer leven vanuit mijn eigenliefde en vanuit het hier en nu.

Dit vraagt tijd en oefening. Elke maand, elke week en soms elke dag heb ik het nodig om bewust stil te staan, bewust te ademen, bewust weer in mijn lijf te komen, bewust voelen en eigenlijk weer bewust te ZIJN.
Ben ik dan boos op mezelf als ik merk dat ik me weer heb laten overhalen tot oude gedragspatronen zoals "rennen en maar doorgaan"? Absoluut niet!

Dit alles is namelijk een leerproces voor mij en ik zal nooit klaar zijn in het proces.
Om een spreuk te gebruiken die we vaak voorbij zien komen op social media:
"Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis zelf."

Hoe is het met jouw vakantiegevoel? Hoe gaat het met jouw "reis?

Een warme en lieve groet,
Vanessa

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Petra van der Mast (maandag, 17 september 2018 20:19)

    Wat heb je dat weer mooi verwoord en heel herkenbaar.